Uluslararası Sosyal Araştırmalar ve Ulusal Eğitim Dergisi

YAŞANILASI DÜNYANIN NE TADI NE TUZU KALDI : SÜRDÜRÜLEBİLİR VE BÜTÜNCÜL EKOLOJİK BİR DÜNYA TOPLUMU/YAŞAMI İÇİN TARTIŞMA VE ÖNERİLER

Author:

Number of pages:
57-92
Language:
Türkçe
Year-Number:
2024-Year: 8 - Number:8

Dünya, canlı yaşamının olduğu bilinen tek gezegendir. Bu gezegende yaşayan 8 milyar civarındaki insanın ihtiyaçları karşısında doğanın kaynakları hızla tükenmektedir. Ekolojik sistemdeki bu tahribat, insanın doğa ve diğer insanlarla yaşanılası bir çevre ilişkisi kurmasını sınırlandırmaktadır. Dolayısıyla sürdürülebilir ve bütüncül bir ekolojik bir gezegenin varlığı tüm canlılar için kritik bir önem taşır. Bu araştırmanın amacı doğa ve insan ilişkisine bütüncül yaklaşarak, sürdürülebilir ve bütüncül bir ekolojik dünya toplumu/yaşamı yaratmaya dönük tartışmalar yapmak ve bazı önerilerde bulunmaktır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Bu araştırmada yer verilen örnekler üzerinden gerçekleştirilen değerlendirmelerle sürdürülebilir ve bütüncül bir ekolojik dünya toplumu/yaşamı yaratmada Bütüncül Paradigmanın yeri ve önemi vurgulanmıştır. Söz konusu çerçevede Kohlberg’in ahlaki gelişim evreleri ve çevre bilinci düzeyleri arasındaki ilişkilere gönderme yapılarak SEVA (Hayata Hizmet İçin Rejenerasyon, Beşinci Bilinç Düzeyi) anlayışına değinilmiş ve sonrasında sürdürülebilir-bütüncül ekolojik bir dünya toplumu/yaşamı yaratmak için Miller’ın on iki eylemi yanında bazı düşün ve bilim insanlarının önerileri ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Sözü edilen amaçların içselleştirilmesi için çevre eğitiminin hayati bir fonksiyonu vardır. Kısacası, sürdürülebilir-bütüncül bir ekolojik dünya toplumu/yaşamı yaratmak için bireysel eylemlerin kartopu etkisi oluşturma potansiyeli içkin bir hakikat olmakla birlikte toplumun tahakkümden, hiyerarşiden özgürleşmesi üretim ve tüketim sisteminin ekolojik bir perspektifle geniş halk kitlelerinin lehine dönüştürülmesi gereklidir.

Keywords


World is the only planet known to have life. Nature's resources are rapidly depleting in response to the needs of around 8 billion people living on this planet. This destruction in the ecological system limits humans' ability to establish a livable environmental relationship with nature and other people. Therefore, the existence of a sustainable and holistic ecological planet is of critical importance for all living things. The aim of this research is to make discussions and make some suggestions towards creating a sustainable and holistic ecological world society/life by approaching the relationship between nature and humans holistically. Document analysis, one of the qualitative research methods, was used in the study. With the evaluations made through the examples given in this research, the place and importance of the Holistic Paradigm in creating a sustainable and holistic ecological world society/life is emphasized. In this framework, Kohlberg's understanding of SEVA (Regeneration for Service to Life, Fifth Level of Consciousness) is mentioned by referring to the relations between the stages of moral development and levels of environmental consciousness, and then Miller's twelve actions for creating a sustainable-integrated ecological world society/life, as well as the suggestions of some thinkers and scientists are discussed in detail. Environmental education has a vital function for the internalisation of these goals. In short, in order to create a sustainable and holistic ecological world society/life, while the potential of individual actions to create a snowball effect is an inherent truth, it is necessary for society to be free from domination and hierarchy and for the production and consumption system to be transformed in favour of the masses with an ecological perspective.

Keywords

Article Statistics

Number of reads 39
Number of downloads 74

Share

Uluslararası Sosyal Araştırmalar ve Ulusal Eğitim Dergisi
E-Mail Subscription

By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.