Cihat, "cehd" ve "cühd" köklerinden türemiş olup Kur'an-ı Kerim'de kırk kadar yerde geçen, İslam'ın temel kavramlarından biridir ve hatta altıncı şartı olarak kabul edilir. "Cehd" ve "cühd", kararlı ve şuurlu bir şekilde gayret etmek, zorluklara karşı azim ve sebat göstermek anlamlarına gelmektedir. Dîn-i Mübîn’de, bireyin kararlı ve şuurlu çabalarının bedenle yapılanına "cihat", nefisle olanına "mücahede", fikir ve ilim sahasında yapılanına ise "içtihad" denilir. Bu çalışmada özellikle nefisle yapılan mücadele, yani "büyük cihat" boyutu ele alınmıştır.
Tasavvuf öğretisinde "küçük cihat" ve "büyük cihat" kavramları, bireyin hem dışsal hem de içsel mücadelelerini anlamasını ve bu mücadelelerde kâmil bir insan olma yolunda ilerlemesini ifade eder. Küçük cihat, Allah yolunda yapılan maddi ve fiili mücadelenin bir tezahürü iken, büyük cihat ise insanın kendi nefsiyle olan manevi mücadelesini kapsar. Bu çalışmada, cihat kavramı tasavvufi perspektiften ele alınarak büyük sufilerin eserlerinden örnekler sunulmuştur. Nefis terbiyesi, mücahede ve tezkiye gibi kavramlar detaylandırılarak, cihadın manevi boyutu ayet ve hadisler ışığında analiz edilmiştir.
Ayrıca, günümüz Müslümanlarının cihada bakış açısı değerlendirilmiş, modern dünyada cihat kavramının nasıl anlaşıldığı ve nasıl uygulanması gerektiği tartışılmıştır. Küreselleşen dünyada Müslüman bireyin manevi mücadelesi, modern yaşamın getirdiği zorluklar karşısında nefis terbiyesinin önemi ve tasavvufi öğretilerin bu bağlamda nasıl önemli bir rehberlik sunduğu konuları da ele alınmıştır.
The concept of Jihad, derived from the roots "cehd" and "cühd," appears in the Qur'an about forty times and is one of the fundamental concepts of Islam, often considered the sixth pillar of faith. "Cehd" and "cühd" refer to making efforts with determination and awareness, showing perseverance and resolve against difficulties. In Islam, the physical efforts of an individual are referred to as "jihad," the struggle with the self is called "mujahada," and intellectual efforts in the realm of thought and knowledge are termed "ijtihad." This study particularly focuses on the struggle with the self, the "major jihad."
In Sufi teachings, the terms "minor jihad" and "major jihad" describe the individual's external and internal struggles, guiding them towards becoming a perfect human being. While the minor jihad represents the physical and material struggle in the way of Allah, the major jihad encompasses the spiritual struggle with one's own self. This study examines the concept of jihad from a Sufi perspective, providing examples from the works of prominent Sufi figures. The concepts of self-discipline, mujahada, and tazkiya are explored, and the spiritual dimension of jihad is analyzed through the lens of Qur'anic verses and hadiths.
Furthermore, this study evaluates the contemporary Muslim perspective on jihad, discussing how the concept of jihad is understood and should be applied in the modern world. In the context of globalization, the importance of self-discipline in the face of the challenges of modern life and how Sufi teachings offer valuable guidance in this regard are also addressed.
By subscribing to E-Newsletter, you can get the latest news to your e-mail.